Skyll inte våldet på mansnormerna

Enligt Sveriges jämställdhetsminister Märta Stenevi är osunda mansnormer orsaken till de senaste veckornas mord på kvinnor. Det stämmer inte. Våld mot kvinnor är inte någon norm i vårt samhälle, och problemet är inte män utan mördare.

En rad mord på kvinnor har skakat Sverige de senaste veckorna. Först hittades en 18-årig kvinna död i Höör och en man hon kände sedan tidigare erkände att han bragt henne om livet. Bara ett par dagar senare mördades en annan kvinna i Huddinge av en man hon tidigare hade haft en relation med.

15 april attackerades en kvinna vid stationen i Linköping av en man hon kände. Hon dog av skadorna. 16 april hittades en kvinna död i en lägenhet i Älta utanför Stockholm, där en man hon var bekant med greps misstänkt för mord. 17 april mördades ytterligare en kvinna i centrala Alvesta. Fem offer för fem usla människor, med så lite empati, impulskontroll och respekt för mänskligt liv att de mördar.

Dessa mord har fått jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) att reflektera. Vad hon har kommit fram till är att kvinnor dör eftersom samhället har gjort det till en norm för män att vara våldsamma.

– Det är också någonting som är djupt, djupt fel i att vi 2021 fortfarande lyckas fostra så många män och pojkar att slå och misshandla och i de värsta fallen döda sina närstående, säger hon.

– Det är också en normfråga vi behöver ta i en gång för alla för det måste vara stopp på mäns våld mot kvinnor nu.

Så lätt är det att flytta skuldbördan. Plötsligt är problemet inte mördare, utan män. Och det är samhällets fel att de är som de är, som genom sina normer uppmuntrar män att slå, misshandla och döda sina närstående.

Att Stenevi har fel framgår med kristallklar tydlighet när man ser hur samhället reagerar på den senaste tidens mord: med chock och avsmak. Hade det varit en norm i vårt samhälle att bete sig på det sätt som mördarna i Höör, Huddinge, Linköping, Älta och Alvesta, så hade vi hört morden ursäktas och viftas bort. ”Det är sådant som händer.” ”Killar är killar.” Men ingen sådan fras har hörts, eftersom det inte är någon norm i vårt samhälle att mörda sina flickvänner eller ex. Normen är att ta så stort avstånd som möjligt från mördare, och om möjligt ännu större avstånd från dem som mördar sina närstående.

Det är nämligen en väldigt specifik sorts människor som gör det. Lyssnar man på dagens feminister får man intrycket att det löper en röd tråd från könsstereotypa leksaker på dagis till kvinnomisshandel. Har man en kalender med avklädda kvinnor på väggen eller drar ett ”som flickan sa”-skämt bidrar man till att upprätthålla en könsmaktsordning där kvinnor är så mycket mindre värda än män att det i princip är fritt fram att slå, misshandla och mörda dem.

Så fungerar det inte. Mord är inte en normfråga. Problemet är inte män i allmänhet eller ”toxisk maskulinitet”. Problemet är en liten men livsfarlig grupp sinnessjuka eller ondskefulla individer, som inte förtjänar att kunna gömma sig bakom föreställningen att våld mot kvinnor är samhällets fel. Det är ingen annans fel än förövarnas.

Stöd Kompass frihetliga arbete via Patreon!
Become a patron at Patreon!