Paolo Robertos böcker dras in av förlaget till följd av författarens sexköp. Vad Robertos sexliv har med hans pastarecept att göra är oklart, men faktum att böcker så lätt försvinner från hyllorna visar att den som vill ha tillgång till litteratur, precis som musik eller film, gör bäst i att ha den hemma.
Paolo Roberto, känd från TV och en nyligen genomförd sexköpsrazzia på Östermalm, hade även en kulinarisk karriär. Den verkar nu vara över. Affärer runt om i Sverige har blixtrensat sina hyllor på hans varor, trots att själva varumärket har köpt ut honom till det föga smickrande priset 126 kronor.
Bokförlaget Bonnier Fakta vill inte vara sämre. Nu stoppar det all försäljning av Paolo Robertos kokböcker och träningsböcker, såväl i butik som online.
– Efter att vi i fredags eftermiddag nåddes av nyheten att Paolo Roberto åkt fast i en razzia mot misstänkta sexköpare har vi beslutat att avsluta samarbetet med honom, meddelar den litterära chefen på Ester Bonnier, där Bonnier Fakta ingår.
Sambandet är inte glasklart. Det finns inget orsakssamband mellan sexualmoral och förmåga att skriva kokböcker. Det finns inte ens någon slumpmässig samvariation mellan sexualmoral och någon typ av litterär eller konstnärlig kompetens. De har inte med varandra att göra.
Ändå har vi sett det här förr. En känd person anklagas för något olagligt eller opassande, och varje företag och organisation som någonsin haft med honom att göra kastar sig hals över huvud för att klippa banden innan det dåliga ryktet hinner smitta av sig. Ofta innebär det inte bara rivna kontrakt och stängda dörrar för framtida TV-program, bokkontrakt eller turnéer, utan att redan producerade verk raderas ur kulturutbudet.
Minns bara konsekvenserna av Metoo-kampanjen, med dess karaktäristiska ointresse för huruvida den anklagade faktiskt var skyldig. Skådespelaren Kevin Spacey avskedades inte bara från serien House of Cards, utan en film han redan hade spelat in ställdes in av Netflix och en annan gjordes om med en annan skådespelare. TV4 tog bort två decenniers avsnitt av serien Äntligen hemma från sitt arkiv efter att programledaren Martin Timell anklagades för ett sexuellt övergrepp i en badtunna. Komikern Louis CK, som hade onanerat i olämpliga sammanhang, såg sina standupshower avlägsnade från HBO:s betaltjänst. I efterhand lades åtalen mot Kevin Spacey ner, Timell friades, och Louis CK åtalades inte ens från första början.
Men även om de hade varit skyldiga, är det skillnad på sak och person. Man måste inte vara moraliskt oförvitlig för att ens filmer, musik, humor – eller för den delen pizzarecept – ska ha ett värde. Om man reserverar plattformar i offentligheten för dem som aldrig gjort ett snedsteg förlorar vi alla på det.
Särskilt om man betänker att även impopulära åsikter i dag betraktas som skäl att avlägsna folk ur offentligheten. För några år sedan plockade en bokhandel i Uppsala bort Katerina Janouchs böcker ur hyllorna efter att hon hade uttalat sig negativt om Sverige i tjeckisk webb-TV. Redan 2012 rensade Kulturhusets konstnärliga ledare Behrang Miri bort samtliga Tintin-album ur barn- och ungdomsbiblioteket baserat på sin övertygelse att de är koloniala och ”afrofobiska”. Innan dess hade Afrosvenskarnas riksförbund ställt sig bakom en JK-anmälan mot Tintin i Kongo för hets mot folkgrupp (!), och i Belgien försökte en organisation få domstolen att uttala förbud mot försäljning av albumet.
Och nu: Paolo Robertos böcker med recept och träningstips rensas ut ur hyllorna. Kokböcker är sällan stor litteratur, men skulle man sluta sälja böcker av författare med klandervärd livsstil skulle världens litteraturskatt krympa avsevärt.
Världen hade till exempel varit fattigare utan Christopher Marlowes verk, som lär han varit en av Shakespeares största inspirationskällor. Marlowe var dramatiker och poet, men även en bråkstake som tillbringade tid bakom galler efter ett bråk som ledde till hans grannes död. Den stilbildande beatnikförfattaren William S Burroughs sköt ihjäl sin andra fru. Hans Fallada, en av den tyska litteraturens största stjärnor, dödade en kamrat i gymnasiet i vad som var tänkt att vara ett dubbelt självmord kamouflerat till duell. Hade samtiden frikänt dem och låtit deras böcker stå kvar i hyllorna om de hade begått sina brott i dag?
Har du otur blir det din favoritförfattare som försvinner från bokaffären eller biblioteket nästa gång. I den bästa av världar hade förlag, bokaffärer och bibliotek skakat av sig moralpaniken och värderat böcker utifrån deras litterära meriter och inget annat. Men i brist på det, kan vi privatpersoner åtminstone se till att förekomma censuren genom att bygga upp våra egna bibliotek. Har man redan en bok hemma spelar det ingen roll om förlagen plötsligt får för sig att stoppa försäljningen eller bibliotekarier rensar ut författarens samlade verk.
I ditt eget bibliotek kan du själv välja om du tycker att Tintin är så kränkande att albumen behöver köras i pappersförstöraren, eller om det faktum att Paolo Roberto har köpt sex är en rimlig anledning att inte ta del av hans träningstips. Med tanke på Bonnier Faktas beslut att sluta sälja Robertos böcker, pekar mycket på att ditt omdöme är bättre.