Sveriges regering vill införa vaccinpass i Sverige. Idén hyllas som ett sätt att ge människor tillbaka den frihet de förlorat under pandemin, men vaccinpass skulle inte öka vår frihet – tvärtom. Den som inte kan leva ett normalt liv utan att kunna bevisa att den tagit ett vaccin är inte fri.
Redan om tre-fyra månader kommer danska medborgare att kunna uppvisa ett digitalt intyg på att de har vaccinerat sig mot corona. Inledningsvis ska det kunna göra exempelvis utrikes tjänsteresor möjliga, men tanken är att vaccinerade danskar på sikt ska kunna gå på restauranger, konserter och sportevenemang igen.
– Vi kan bli bland de första i världen som har det och kan visa det för resten av världen, sade Danmarks tillförordnade skatteminister Morten Bødskov (S) i onsdags.
Det var inte svårt att ana vad som skulle följa. Svenska politiker har aldrig gillat tanken på att ett annat land ligger före i utvecklingen. I torsdags berättade socialminister Lena Hallengren (S) att även Sverige ska utveckla ett digitalt vaccinpass, som är tänkt att vara klart ungefär samtidigt som det danska. Tre myndigheter har fått i uppdrag att utveckla den digitala infrastrukturen.
– Arbetet med vaccinationsintyg är nog lika efterlängtat som vaccinationen, sade Hallengren.
Det verkar stämma in på många människor. Tanken på att bara behöva ta en spruta, ladda ned en app och kunna leva ett normalt liv igen verkar väldigt lockande. Men ju mer man tänker efter, desto mindre lockande framstår det. Att inte kunna gå på konsert eller gå ut och dansa utan att 1) ta ett vaccin som tre av tio svenskar inte är bekväma med att ta, och 2) dela med sig av personlig medicinsk information till företaget som arrangerar evenemanget – det är inte att få tillbaka sin frihet att gå på konsert. Det är att förlora sin frihet att göra det ovillkorat.
I Tyskland, där nedstängningarna har varit drakoniska, planerar näringslivet redan att begränsa biljettförsäljning till olika evenemang till dem som har ett vaccinpass. CTS Eventim, som hanterade biljettförsäljningen inför OS i Sotji och Rio, har redan anpassat sitt datasystem efter digitala vaccinpass och PCR-test. Att kunna bevisa att man tagit vaccinet eller har antikroppar ska göras till en förutsättning för att få delta i konserter och idrottsevenemang.
– Den som inte vill, trots att vaccin står till förfogande, måste kanske avstå från att göra vissa saker, säger förbundskansler Angela Merkel.
Man kan givetvis tycka att den sortens tvång utövas för en god sak. Det är ju bra för hela samhället att så många som möjligt tar vaccinet (förutsatt att det inte visar sig ha biverkningar som skadar individer och riskerar att undergräva allmänhetens förtroende även för beprövade vacciner). Men så finns det utan tvekan även kinesiska medborgare som använder exakt samma argument för att rättfärdiga det sociala kreditsystemets frihetsbegränsningar för den som går mot rött, låter bli att betala böter eller spelar musik för högt på tåget.
Om man bestämmer sig för att ett ändamål är bra nog för att helga medlen, är sannolikheten hög att även andra ändamål efter hand anses helga medlen.
En del invänder att det inte är någon stor affär att kräva att människor uppvisar vaccinpass. Länder runt om i världen har i många decennier ställt krav på att den som vill resa in i landet måste ta vissa vacciner. Men det är en sak att inte kunna resa till ett främmande land utan att ta ett beprövat vaccin som funnits tillgängligt i flera år. Det är en helt annan sak att inte kunna gå på bio i sin egen hemstad utan att ta ett nyutvecklat vaccin och dokumentera det digitalt.
Vi längtar alla efter att återfå den rörelsefrihet vi har förlorat det gångna året. Att kunna återgå till en normal vardag, eller ännu bättre – kunna ta semester från den. Vaccinpass kan framstå som en enkel lösning. ”Ljuset i slutet av tunneln”, som Brian Mikkelsen, chef för den danska arbetsgivarorganisationen Dansk Erhverv, uttrycker det. I själva verket är vaccinpass en kortsiktig lösning som riskerar att ge oss desto större problem i framtiden.